Almanya Mesleki Denklik Başvurusu

Almanya’da mesleki denklik, başka bir ülkede alınan mesleki eğitimin Almanya’daki bir mesleki eğitim ile yasal olarak eşdeğer olduğunu gösterir. Mesleki denklik almak için denklik prosedüründen geçmeniz gerekmektedir. Prosedürün sonunda resmi bir haber alırsınız.

Mesleki Denklik işlemi daima Almanya’daki belli bir meslek, yani referans meslek için gerçekleşir. Almanya’da denklik prosedürü hakkına sahipsinizdir. Bunun dayanakları Federal Almanya’nın denklik yasası ve eyaletlerdeki yasalardır. Yurtdışından da denklik için başvuru yapabilirsiniz.

Denklik işleminin amacı, Almanya’da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, mesleki yeterliliklerini Alman işverenlere kanıtlamalarını kolaylaştırmaktır. Denklik alan kişiler, Almanya’da yasayla düzenlenmiş bir meslekte çalışabilirler.

Denklik işlemi için gerekli belgeler, başvuru yaptığınız meslek ve ülkeye göre değişebilir. Genel olarak aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:

  • Mesleki eğitim diploması veya sertifika
  • Mesleki eğitim süresine ilişkin belge
  • Mesleki eğitim içeriğine ilişkin belge
  • İş deneyimine ilişkin belge

Denklik başvurusu, Almanya’daki yetkili mercilere yapılır. Başvurular, Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit) tarafından değerlendirilir.

Denklik başvurusu sonuçlanma süresi, başvuru yaptığınız meslek ve ülkeye göre değişebilir. Genel olarak birkaç ay sürmektedir.

Denklik başvurusu sonucunda aşağıdaki sonuçlardan biri alınabilir:

  • Denklik: Mesleki yeterliliğiniz Almanya’daki referans meslekle eşdeğerdir.
  • Kısmi denklik: Mesleki yeterliliğiniz Almanya’daki referans mesleğin bazı yönleriyle eşdeğerdir.
  • Denkliksiz: Mesleki yeterliliğiniz Almanya’daki referans meslekle eşdeğer değildir.

Denkliksiz sonuçlanan başvurularda, işverenle anlaşarak eksiklikleri telafi edebilirsiniz. Örneğin, bir adaptasyon yeterlilik kursu alarak denklik alabilirsiniz.

Almanya’da hangi konuda denklik almak istiyorsunuz?

Almanya’da üniversiteden aldığınız diplomanın denkliğini almak isterseniz veya mesleğinizin denklik belgesini almak isterseniz farklı kurumlara başvuru yapmanız gerekir.

Lise diplomanızın Almanya’daki denkliği

Almanya’da üniversite eğitimine başvuru için lise diplomanızın denkliğini almak mı istiyorsunuz? Bunun için başvuru yapacağınız üniversitenin bağlı olduğu eyalete başvuru yapmanız gerekir. Hangi ofise başvuru yapacağınızı anabin sistemine bakarak öğrenebilirsiniz. Not oalrak belirtmemiz gereken Alman üniversiteleri Türkiye’den alınan lise diplomalarını açık lise ve imam hatip liseleri haricinde tanımaktadır. Denklik başvurusu yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Üniversite diplomanızın Almanya’daki denkliği

Türkiye’de 4 senelik lisans eğitimi veren bir üniversiteden aldığınız diplomanın Almanya’da denkliğini almak istiyorsanız Yabancı Eğitim Sistemleri Merkez Bürosu’na ( ZAB -Zentralstelle für auslandisches Bildungwesen) başvuru yapmanız gerekir. Öncelikle diplomanızın tanınırlığına anabin sistemine girerek bakabilirsiniz. Eğer okulunuzun statüsü H+ ise tanınırlığı var demektir.

Mesleki eğitim sertifikanızın Almanya’daki Denkliği

Eğer 4 senelik bir üniversite mezunu değilseniz, meslek lisesi veya ön lisans mezunuysanız veya ustalık yada kalfalık belgenizin denliğini almak istiyorsanız çalışmak istediğiniz şehre göre hangi kurumun sorumlu olduğu bulmak için Anerkenungs-Finder sistemini kullanabilirsiniz. Size ilgili kuruma yönlendirecektir.

Hemşireler için Almanya’da Denklik

Doktorlar için Almanya’da Denklik

Ustalık Belgesi için Almanya’da Denklik 28/B madde

Kalfalık Belgesi için Almanya’da Denklik 16. madde

Türkiye’de Alınan Lisans Diplomasının Almanya’da Denkliği

Alman hükümeti Türkiye’de 4 senelik bir üniversiteden aldığınız diplomaları tanımaktadır. Diplomanızın Almanya’da denkliğinin olup olmadığından emin olmak için anabin.kmk.org websitesini ziyaret edebilir, mezun olduğunuz üniversite adını aratabilirsiniz. Eğer üniversitenizin statüsü H+ ise diplomanızın denkliği olduğu anlamına gelir. Eğer H+ değil ise denkliğinizin olmadığı ve Almanya’daki denklik kurumlarına başvuru yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Türkiye’de Ön Lisans Diplomasının Almanya’da Denkliği

Alman hükümeti Türkiye’de 2 senelik bir yüksek okulda alınan eğitimi tanımamaktadır. Bu nedenle diplomanızın direk olarak denkliği yoktur. Lakin 2 senelik ön lisans eğitimi aldıysanız ve bu alanda 2 sene veya üzeri iş deneyiminiz var ise denklik almak için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için ön lisans diplomanız ile birlikte iş deneyiminizi kanıtlar belgeleri (sgk dökümü, işveren mektubu) Almanya’da diploma denkliğinizi inceleyen kurumlara göndererek başvuru yapmanız gerekir.

Türkiye’de Meslek Lisesi Diplomasının Almanya’da Denkliği

Alman hükümeti Türkiye’de meslek lisesi diplomasını tanımamaktadır. Bu nedenle diplomanızın direk olarak denkliği yoktur. Lakin meslek lisesi mezunuysanız ve bu alanda 2 sene veya üzeri iş deneyiminiz var ise denklik almak için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için ön lisans diplomanız ile birlikte iş deneyiminizi kanıtlar belgeleri (sgk dökümü, işveren mektubu) Almanya’da diploma denkliğinizi inceleyen kurumlara göndererek başvuru yapmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu