Almanya’da aşçı olarak çalışmak istiyorsunuz ama nasıl iş bulacağınızı ve oturum izni alabilmek için gerekli şartların ne olduğunu bilmiyorsunuz. Almanca bilgisi gereklimi, gerekliyse hangi seviye?
Eğer Türkiye’de aşçılık yapıyorsanız ve Almanya’ya taşınıp kariyerinize orada devam etmek istiyorsanız karşılamanız gereken 2 gereklilik var;
Almanya’da Aşçılık Yapmak için Almanca Bilgisi
Almanya’da profesyonel aşçı olarak çalışıp kariyerinize orada devam etmek istiyorsanız en az B1 seviyede Almancanız olduğunu kabul gören ÖSD, Telc ve Goethe gibi sınavlardan alacağınız sertifika ile kanıtlamalısınız. Aşçılık pozisyonunda çalışacak kişilerin diğer servis personelleriyle aktif olarak iletişimde oalcağının farkında olması gerekir. Siparişlerin alınması, gelebilecek şikayetleri anlayıp karşılık verebilecek seviyede olması bir aşçı için çok önemli. Özellikle Avrupa vatandaşlığınız yoksa Almanca bilginiz bir tık daha önem kazanmakta.
Diploma veya Sertifikanızın Almanya’da Dekliğini Almak
Türkiye’de veya farklı bir ülkede ön lisans, lisans veya uluslararası geçerliliği olan aşçılık eğitimi sertifikanızın olması gerekir. Ayrıca bu sertifikanın denkliğini Almanya’daki ilgili kuruluştan almanız gerekmektedir.
Almanya’da Aşçılarda aranan özellikler neler?
Almanya’da nitelikle eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır, buna aşçılık dahil. Lakin Almanya bu pozisyonları mümkün olduğun kalifiye ve alanında tecrübe sahibi iş gücüyle doldurmak istiyor. O nedenle Türkiye’den kabul edeceği aşçıların mutlaka 2 senelik ön lisans veya lisans eğitimini almış veya geçerliliği olan bir aşçılık sertifika programına katılmış olmasını istiyor. Mesleki eğitimin yanı sıra sahip olunan tecrübe işe kaulünüzü hızlandıracak diğer önemli etken. Alman işverenler iş alacağı aşçıların sadece patates, havuç veya soğanı hıalı ve verimli bir şekilde kesmelerine değil aynı zaman da şu niteliklerede önem verir;
- Almanca bir mutfak ekibi nasıl koordine edilir
- Patates kızartması, köfte, gulaş, domuz şnitseli gibi tipik Alman yemekleri nasıl hazırlanır
- Menü nasıl oluşturulur
- Alerjenlerle ilgili olarak nelere dikkat edilmelidir
- Hangi ürünlerin ne miktarda sipariş edileceği ve ne zaman işleneceği
- Almanya’da ticari pişirme için hangi yasal çerçeve koşulları gerekli
Almanya’da Çalışma Tecrübesi Olmadan Aşçılık İşi Nasıl Bulabilirim?
Aşçılık mesleğinde tecrübeli ama Almanya’da çalışmak konusunda tecrübeli olmayan kişiler nasıl Almanya’da aşçılık işi bulabilir?
Almanya’da çalışma izni olan ama hiç Almanya’da iş tecrübesi olmayan aşçılar genellikle Aşçı yardımcısı olarak işe başlar. Yeterli iş tecrübesini elde ettikten sonrada aşçı olarak çalışmaya devam ederler. Türk vatandaşlarının Almanya’da çalışma hakkı olmadığı için tecrübe kazanabilecekleri diğer bir seçenekse Apprenticeship dedikleri yani meslek eğitimi yoluyla Almanya’da iş tecrübesi kazanabilirler. Almanya için bunu yapabileceğiniz program ise Ausbildung programıdır.
Almanya’da Aşçılık İş Başvurusu