Almanya’da Tıpta Uzmanlık

Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak için ne yapmak gerekiyor. Başvuru şartları neler? Almanca bilgisi gerekli mi? Nasıl denklik alabilirsiniz?

Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak için ne yapmak gerekiyor. Başvuru şartları neler? Almanca bilgisi gerekli mi? Nasıl denklik alabilirsiniz?

Almanya, Türkiye’de 6 yıllık tıp fakültesi mezunlarına uzmanlıklarını Almanya’da yaptıktan sonra doktor oalrak süresiz oturum izni alma hakkı sunuyor. Dünya’da birçok alanda söz sahibi olan ve standartları belirleyen bir ülkede doktorluk kariyerinize devam etmek ister misiniz?

Almanya’da Tıpta Uzmanlık Eğitimi için Başvuru Şartları Nelerdir?

Almanya’ da tıp uzmanlığı için gerekli başvuru koşulları nelerdir? Hangi kriterlere sahip olmanız gerekmektedir? Süreç ne kadar sürer? En önemlisi uzmanlık aşamasında ve öncesinde ne kadar kazanırım? Tüm bu sorularınızın cevaplarını fazlasıyla, hem Türkiye’de hem de Almanya’daki doktor danışman ekibimizle bünyemizde barındırmaktayız.

Almanya’da Tıpta Uzmanlık için Gerekli Almanca Dil Seviyesi Nedir?

İlk olarak Almanya’da tıp uzmanlık yapmak isteyen doktorlarımızın B2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olmaları ve bunu belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu seviyeye Almanya’da anlaşmalı olduğumuz dil okullarında ya da Türkiye’de ulaşabilirsiniz. Kursların sonunda Alman Tabipler Birliği’nin ve Alman Konsolosluklarının bildirmiş oldukları sertifikaların sınavlarına girerek, B2 sertifikasına sahip olmalısınız. Dil şartlı birkaç eyalette C1 seviyesinde istenmektedir.

Almanya’da Doktorluk Yapmak için Diploma Denkliği

Almanya’da hangi işte çalışırsanız çalışın, eğitiminizi farklı bir ülkede aldıysanız, diplomanızın denkliğini Almanya’da almanız gerekmektedir. Diploma denklik işlemleriniz danışmanlarımız tarafından yapılmaktadır.

Almanya’da Tıpta Uzmanlık Vize Başvurusu

İkinci aşama; vize için gerekli olan tüm belgelerin noter, tercüme ve onay işlemlerinin yapılması olacaktır. Gerek Almanya’daki klinikler ve hastaneler için, gerekse vize başvurunuz esnasında evraklarınızın çok dikkatli bir şekilde hazırlanması ve gerekli belgelerin Almanca tercümesi yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sırasında hayati önem taşıyan tüm ince ayrıntılar danışmanlığımız çerçevesinde sizlere sunulacaktır.

Bu iki koşulu gerçekleştirdikten sonra sıra vize alınmasına gelmektedir. Gerekli tüm evrakların tamamlanması ve dil sertifikanızla birlikte iş arama vizesine başvuru yapılarak uzmanlık eğitimi için Almanya’ya gitme serüveniniz başlamış olacaktır. Tüm bu işlemler Almanya’daki eyaletlere göre farklılık göstereceğinden dolayı gerekli evrak listesi, detaylı CV oluşturma ve etkili motivasyon yazıları danışmanlığımız çerçevesinde adaylarımıza detaylı bir şekilde sunulacaktır.

Almanya Tıpta Uzmanlık Burs Olanakları

Gpath olarak kurumumuza özel bir şekilde alabileceğiniz burs seçenekleri sunmaktayız. Almanya’da anlaşmalı olduğumuz klinikler sayesinde, Almanya’ya ilk adım atışınızdan asistan oluncaya kadar geçen süreçte stajyer doktor olarak görev yapmak ve aylık 1200 Euro kazanç sağlamanız mümkün olacaktır. Bu kliniklerden alınan işe kabul yazıları,, vize öncesinde adaylarımıza verilecek olup, vizede gerekli olan maddi yeterlilik ispatından (garantör belgesi ya da bloke hesap) muaf olacaklardır.

FSP Sınavı Nedir? (Fachsprachenprüfung)

Almanya’ya gittiğinizde ilk yapmanız gereken şey ise, zorunlu olarak yapılan FSP (Fachsprachenprüfung) sınavını geçmektir. Bu sınavın formatı 3 aşamadan oluşmaktadır:

1-Hasta rolü oynayan bir doktordan anamnez almak

2-Bu anamnezi yazılı hale getirmek

3-Hastayı jüriye sunmak

FSP Sertifikası Nasıl Alınır?

FSP sınavında başarılı olduktan sonra asistan olarak çalışmak için son ve en önemli basamak denklik alınması olacaktır. Bu süreç, FSP sertifikanızı aldıktan sonra gerekli evrakları (Almanya’daki ekibimiz tarafından titizlikle hazırlanacaktır) doktorluk yapmak istediğiniz şehirdeki Ärztekammer (Tabipler Odası)’e sunmaktır. 3-4 haftalık inceleme sonrasında sizi bir sözlü mülakat için davet etmektedirler. Bu sınav 10-15 dakika arasında sürmektedir ve yalnızca 3 defa girme hakkınız bulunmaktadır. Bu mülakatta 3 jüri önünde sınava girmektesiniz.

  • Genel Cerrah
  • Dahiliye Uzmanı
  • Adayın seçeceği bir başka alandan uzman doktor

Bu sınav için sizlere 2 hafta öncesinden jüri üyelerin isimleri verilmektedir. Almanya’da fazlaca doktor açığı olma durumdan dolayı bu sınava en fazla 3 defa girip geçenlerin oranı %95’tir.

Almanya’da tıp uzmanlık için kabul edilmenizden sonra asistanlıktan uzmanlığa geçiş süreciniz çoğu eyalette 2 yıl (1-2 eyalette 3 yıl) sürmektedir. Ayrıca kabul sırasında seçeceğiniz branşlarla ilgili olarak detaylı bilgilendirme yapmaktayız. Her branşta uzmanlık kabulü alınma şansı aynı oranda olmamaktadır. En çok tercih edilen alanlar, ‘’Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Kardiyoloji, İç Hastalıkları, Spor Hekimliği, Ortopedi, vb.’’dir. Göz, Estetik Cerrahi gibi alanlar Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da çok popüler olması nedeniyle kabul oranları oldukça düşüktür.

Ayrıca Almanya’ya giderken çekirdek ailenizi de beraberinizde götürme ve oturum izni alma hakkına sahipsiniz.

FSP Sınavıyla ilgili daha detaylı bilgi için linke tıklayın

Almanya Doktor Maaşları Ne Kadar?

Asistanlığınız sürece elde edeceğiniz maddi kazançla hedeflediğiniz yaşam konforuna ilk adımı atmış olacaksınız. Almanya’da doktorların 2021 brüt maaş tablosunu aşağıda size sunmaktayız.

  1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl 5. Yıl 6. Yıl
Asistan Doktor Maaşı 4.631 Euro 4.893 Euro 5.081 Euro 5.406 Euro 5.793 Euro 5.944 Euro
 1. Yıl 4. Yıl 7. Yıl9. Yıl 11. Yıl13. Yıl
Uzman Doktor Maaşı 6.112 Euro 6.624 Euro 7.074 Euro 7.327 Euro 7.465 Euro 7.656 Euro
  1. Yıl4. Yıl7. Yıl   
KIDEMLİ DOKTOR 7.656 Euro 8.106 Euro 8.749 Euro   
  1. Yıl4. Yıl7. Yıl   
BAŞHEKİM YARDIMCISI 9.006 Euro 9.649 Euro 10.162 Euro   
Başa dön tuşu